Terhesség első jelei

Honnan ismered fel, hogy már ott a pici élet benned? Ő még olyan apró, hogy szabad szemmel szinte alig látnád, de már vannak tipikus jelei. Igaz általánosítani sok tünetet nem lehet, de vannak eléggé tipikusak, mint a reggeli rosszullét és ami egyértemű a havi kimaradása. Lássuk összeszedve mikből gyanakodhatunk arra, hogy ott a picike élőlény a pocakunkban.

Terhesség első jelei:

1. Menstruáció kimaradása – legfőbb jelet, azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, szinte ez a legkézenfekvőbb dolog, amiből a leendő anyuka először gyanakodni kezd az áldott állapotra. Azt hozzáfűzném, hogy több kismamát ismerek, akinek volt gyenge vérzése az első vagy akár második esedékes havi idején. A szervezet “emlékezik”, hogy mikor volt a havi és a hormonok dolgoznak. Persze vérzés esetén, ha tudunk a terhességünkről mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy megnyugodhassunk.

2. Reggeli rosszulét – sajnos ez a kellemetlenség a “reggeli rosszullét”, ami valójában a nap bármely szakában jelentkezhet és általában émelygés, hányinger az ismertetőjele, a várandós nők 2/3-át érinti. Ez a második leggyakoribb “tünet”, amiből a kismama érzékeli az állapotát, bár erről a kellemetlenségről nem mindig rögtön a terhesség jut eszébe.

3. Gyakori vizelési inger – a hormonoknak köszönhetően előfordulhat, hogy sűrűbben látogatod a mellékhelyiséget.

4. A mell érzékenyebb, esetleg viszket – bár ez sem mindenkinél jelentkezik, de sok nőnél már a terhesség első jeleiként felbukkan ez a tünet.

6. Szokatlan szintű fáradtság – túlzott fáradtság jelenthezhet már nagyon korai terhességben és ez az első harmadban általában meg is marad.

7. Érzékeny szaglás – érzékenység ízekre, szagokra jellemző lehet a terhességre. Sokszor bizonyos szagoktól, ízektől elkezdt undorodni a kismama. Jellemző a cigarettafüst szagára való érzékenység.

8. A mellbimbó udvar sötétebbé válik – bár ez nem mindig jelentkezik a terhesség korai szakaszában, gyarkori, hogy csak késői terhesség során válik jól észrevehetővé, valakinek ez is egyértelmű első jele az áldott állapotának.

A fentiek közül bármelyik szokatlan tünet észlelésre esetén, pláne, ha esélyt is látsz rá, hogy terhes vagy, akkor érdemes elvégezni egy drogériába vagy gyógyszertárban kapható terhességi tesztet.

Ha a terhességi teszteden ott a két csík és várt gyermek lapul odabent, akkor ezúton gratulálok Neked az új élet születéséhez és kellemes babavárást kívánok! 🙂

2 comments to Terhesség első jelei

 • e.

  barátnőm szűz lehet terhes? mert a fiúja odatette a csiklójához kiprobálás képpen de le lett törölve !
  ha megjön neki akkor nem terhes ugye? mert majd lassan meg kell neki jönnie és akkor ha megjön megnyugodthat ugye?

  Reply
 • nicki

  Szia!
  Először is nem szabad a tűzzel játszani, másodszor kizárt hogy terhes a barátnőd mert a spermákat amin levegő éri éltekételenné válnak!Szóval a kilcsszó:VÉDEKEZÉS!!!!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*