Stressz hatása a terhességre

A stressz a mai világban, már nem egy szokatlan vagy ritka jelenség. Sajnos. Az emberek jó részét napi szinten ér stressz. A probléma az, hogy ez nem kíméli a várandós nőket sem. Vajon milyen hatással van a stressz a magzatunkra? Érez-e belőle valamit? Van-e káros következmény?
Stressz érheti a terhes nőket a munka, az emberi kapcsolatok terén is, de mivel a terhesség önmagában is egy nagy változás, egy új dolog jötte, így hajlamosak olykor-olykor befordulni a kismamák. Ez természetes, hiszen ha első terhesség, akkor szinte teljesen megváltozhat a nő élete, 9 hónap múlva gondoskodnia kell egy apró lényről, akiért majd ő tartozik felelősséggel. Ha nem első terhesség, akkor is tartogat számára újat, meglepetést, hiszen minden gyerek más, minden baba új “kihívás” az anyukának. A stressz tehát óhatatlanul is veszélyként leselkedik a kismamára.

Stressz a kisbaba tervezésekkor: Mi van ha a nőt sok stressz éri mikor épp teherbe kíván esni? Nos köztudott, hogy negatívan befolyásolja a termékenységet a stressz. Ráadásul a stressz rossz hatással van az immunrendszerre, ami pedig növeli a vetélés esélyét.

Ha már várandós a nő: Mondanám kerüljük a stressz a 9 hónap alatt. Azért ez így elég nehéz lehet. A terhesség már önmagában is egyfajta a stressz a testnek és a pszichének. Hiszen ez az állapot más, mint amit eddig megszoktunk. Érzelmileg is változik ilyenkor a nő, egyszerűen olyan érzelmek szabadulnak fel, amelyek semmilyen más körülmény között nem. Ez olykor kicsattantó öröm és boldogság, míg máskor lehet rosszkedv és félelem. Ez így természetes. Ebben az állapotban a nőnek más dolgok lesznek fontosak, más dolgok kerülnek előtérbe. Hirtelen régen oly fontosnak hitt dolgok, vesznek el a homályban és kerülnek elő mások, amikre eddig nem is gondoltunk. Fontos a kismama megértése, támogatása a családtagok részéről, ami néha még nehéz feladat is lehet. Mégis fontos a maximális támasz.

Nézzük meg tehát, hogy a stressz a negatív gondolatok milyen káros hatással vannak a terhesség lefolyására, a magzatunkra: Habár konkrét fejlődési rendellenességet nem okoz a stressz a magzatnál, de megkeserítheti a terhesség mindennapjait és a magzat kedélye és ezáltal viszonyulása a világhoz is változhat vagy negatív irányba fordulhat. Minden amit eszünk, ami hormon termelődik a szervezetünkbe, az a kisbabánkhoz is eljut. Ha idegesek vagyunk, stressz hormonok termelődnek, amik szintén és károsan befolyásolják a magzat állapotát. Hiszen érzi, “tudja”, hogy valami nincs rendben, mozgékonyabb, “idegesebb”, kevésbé aluszékony lehet a magzat ilyenkor. Bizonyos kutatók még azt is kimutatták, hogy stressz hatására csökken a méhbe jutó vér mennyisége, ezáltal az optimális növekedéshez szükséges oxigénnél kevesebb jut a magzathoz. Ismét meg kell említenem, hogy az immunrendszerre is rossz hatással van a stressz és így a kismama fogékonyabb lehet a fertőzésekre, ami ugye köztudottan árthat a babának. Főleg egyes betegségek, csak hogy párat említsek: influenza vagy bárányhimlő. Valószínűbbek a szülési komplikációk is, és különösen a terhesség késői szakaszában a huzamosabb ideig fennálló stresszhatás növelheti a koraszülés esélyét.

A 9 hónap alatt próbáljunk meg a lehető legtöbbször pozitívan gondolkodni, pozitív meglátású emberekkel körülvenni magunkat. Ha eluralkodik a bú, beszéljük ki egy jó barátnőnkkel, édesanyánkkal vagy bármilyen bizalmasunkkal. Ez a legtöbb amit tehetünk születendő gyermekünk és önmagunk egészségéért.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*