A magzat fekvése

Általánosságban elmondható, hogy a 32. hétig van a babának annyi helye, hogy megforduljon, amikor csak akar, forgolódjon kedvére. Eddig előfordul, hogy az egyik ultrahang vizsgálaton még harántfekvésű, következőn meg már fejfekvésű a baba. A 32. hét után egyre nagyobb helyet foglal el az anyaméhben a magzat, így a helye is kevesebb lesz a forgolódáshoz. A mozdulatai finomabbak lesznek és ekkor már nagy eséllyel a szülésre kész pozíciót (fejfekvés) veszi fel és így is marad a szülés pillanatáig.

Lehetséges fekvési helyzetek:

 • fejfekvés: a baba fejjel lefele tartózkodik odabent, lábait általában behúzva tartja (főleg amikor már nagyobb)
 • farfekvés: a baba “ülve” helyezkedik el odabent, azaz a popója van a kijárat felé és a feje fent
 • harántfekvés: a baba oldalt fekszik az anyaméhben, azaz egyik oldalon van a kis feje, másik oldalon a lábai

Van olyan baba, aki haránt vagy farfekvésben marad a szülésig. Ekkor megpróbálják mesterséges úton “irányba fordítani”, ha ez nem sikerül és többedik szülésről van szó, esetlegesen megpróbálják világra segíteni a farfekvéses babát. Első szülő nőknél csak fejfekvéses baba mellett jöhet szóba a természetes szülés.

Terhesgondozásunk alatt az orvosunk a has áttapogatásával nyer tudomást arról, hogy a baba hogyan helyezkedik el odabent és természetesen az ultrahang vizsgálatok alkalmával is megtudhatjuk, hogy éppen hogy fekszik csemeténk.

2 comments to A magzat fekvése

 • Csobán Tamásné

  Miért lehet bele halni ha késön megyünkbe a korházba. Mert nekem az orvos azt mondta hogyha a hasam alja 20 percenkét fáj és be keményedik akkor bele is lehet halni. Miért van ez.

  Reply
 • Aida

  Ha a magzatra gondolt az orvosod, akkor abban igazat kell adjak, hisz bármi baj lehet, oxigénhiány stb. viszont Te biztosan nem fogsz belehalni a méhed keményedésébe. Azért kórházba mindenképp ajánlott elindulni ilyenkor, hogy mindenki megbizonyosodjon, hogy a magzat jól van és hogy esetleg megindult-e a szülés vagy csak jóslófájásokról van szó.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*