Szüléstörténet – kicsit másképp

2008. december 20-án szültem elsőszülött kisfiamat. Nem szándékozom itt leírni a klasszikus szüléstörténetem, inkább arra gondoltam, hogy az általam átélt szülészeti beavatkozások és szüléssel kapcsolatos történésekről írjak. Mert bennem is annyi kérdés volt szülés előtt. Most én átéltem sok dolgot. Szeretném átadni a tapasztalataimat.

Pontokra szedve az általam átélt dolgokról:

1. Szülés megindulásának a jele(i): Terhességem a 15. héttől nem volt eseménymentes. Sokat görcsöltem, így féltem, hogy nem veszem majd észre, ha megindul a szülés. Szülés előtt kb. 2 hétig nagyon bő folyást tapasztaltam, amire többen azt mondták, hogy a nyákdugó lehet. Talán az is volt. Azonban nem amiatt mentünk kórházba. A szülés előtt legalább 5-6 nappal éreztem bal oldalamon alul szúró görcsöket. Én akkor még ezeket bélgörcsnek tekintettem, mert valahogy nem éreztem hogy köze van a méhemhez. Akkor éjjel nem is tudom miért indultunk el a kórházba. Talán megéreztem, valahol mélyen tudtam, hogy most szülni fogok. De jó hogy megtettük, az autóban már egészen erősek voltak a fájdalmak, bár még akkor sem tudtam hogy szülni megyek csak amikor a szülőszobán ezt közölték velem. Végig bal oldalon lent éreztem az egyre erősödő görcsös fájdalmat. Nem voltak nálam méhcsúcsból induló meg egyéb “klasszikus” szülési fájások.

2. Kádban vajúdás: Bár hallottam már olyan véleményt, hogy nem kényelmes, nekem különösen kellemesen hatott. A fájások alatt azért kapaszkodtam rendesen, de tényleg jól esett a meleg vízben üldögélés.

3. EDA (epidurális szülési fájdalomcsillapítás): Sajnos a saját szülésem alatt kellett megtudnom, hogy az EDA nem mindenkire hat elég jól. Rám nem hatott. 1-2 fájást csillapított egy kicsit a többi ugyanolyan viharosan jött. A végefelé pedig már semmit nem ért. Maga a bekötés nem fájt, talán cseppet kellemetlen, de tényleg nem fáj. Összességében nem bántam meg, mert a kellemetlen vizsgálatok legalább teljesen fájdalommentesek voltak.

4. Burokrepesztés: Egy hosszú fém eszközzel végezték, tálat raktak a csípőm alá és abba folyatták a magzatvizet. Nem volt se kellemetlen, se fájdalmas. Utána gyorsan eltűnt a méhszáj, azaz meggyorsította a folyamatot.

5. Oxitocin infúzió: Csak a kitolás vége felé kaptam már, mert nagyon elhúzódott ez a szakasz. Akkor már olyan fájásaim voltak, hogy nem igazán tudom hogyan vagy mennyire hatott a gyógyszer. Akartak adni a tágulási szakban is, de akkor megtagadtam. Úgy éreztem, hogy akkor arra még képes vagyok. Ebben igazam is lett.

6. Gátmetszés: Fájás alatt adták az érzéstelenítő injekciót és fájás alatt vágtak. Így semmilyen kellemetlenséget nem okozott. Később a varrás után fájdogált, de hamar enyhült egy algopyrin injekció után.

7. “Hasba könyöklős” módszer: A kitolás vége felé, hogy ne kelljen vákum próbálkoztak azzal, hogy nyomással segítik ki a babát, a főorvos könyökölt a hasamba. A szülésem alatt ez volt számomra a legfájdalmasabb és legkellemetlenebb sajnos, ráadásul eredménytelen is.

8. Vákuumos szülés: Több órára eltolódott a kitolási szak, így nekem akkor a vákuum már megváltás volt. Nem éreztem negatívumot benne és hamar kicsusszant a baba így. Ami hátrány lehet, hogy kockázatos, de szerencsére esetemben a babának sem lett semmi baja a vákum miatt.

9. Kisbabám első sírása: A világ legcsodálatosabb sírása az. Együtt sírtunk a fiammal én és a párom a szülőágyon.

Végére értem az általam átélt szülészeti beavatkozások és történések elmesélésének. Remélem valami hasznos is van benne számotokra.

4 comments to Szüléstörténet – kicsit másképp

 • Nikol

  Nekem az EDA-val kapcsolatban pont ellentétes élményem van: borzasztó volt a beadása: 3-4 lidocain inyekció után végre sikerült(ez általában a súlyosabb kismamák problémája), de hatott, és jó volt, hogy nem fáradtam ki annyira. A végén már nem kaptam, így a kitolás is “JÓ” volt, éreztem mindent…
  Ezt a helyet bezárták, ahova most megyek, ott meg nincs EDA… ez van.

  Reply
 • Anya

  Nekünk a hasba könyöklés segitett-ám valóban ez volt a legfájdalmasabb az egész folyamatban 🙂

  Reply
 • Marcsi

  Nekem a kisfiam születésénél, nem voltak komplikációk, viszont a rövid köldökzsinór miatt kellet a hasba könyöklés, nekem ez nem volt olyan fájdalmas mint a gátmetszésem, ugyanis nem hatott az érzéstelenítő! Ezért mondják azt, hogy mindenki másképp éli meg a szülét. Most a második kisbabámat várom, nagyon kíváncsi leszek a mostani szülésem tapasztalatira.

  Reply
 • Aida

  Kedves Marcsi!
  Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod és valóban úgy van, ahogy mondod. Minden terhesség és minden szülés más. Én a sajátomat osztottam meg az olvasókkal, de szívesen veszek más tapasztalatokat is. Írjatok bátran!
  Minden jót Neked, Aida

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*