Szülésterv

Sokan biztosan hallottak már a szüléstervről. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e vagy sem. Mindenkinek jogában áll a szüléséről előzetes tervet készíteni, mégsem él vele mindenki. Mi ennek az oka? Egyáltalán milyen is a szülésterv? Valóban nem éri meg ezzel foglalkoznunk, úgyis minden megy a maga ütemében?

Ez nem így van. A szülésterv igenis fontos. Nem azt kell benne leírni, hogy “5 órán keresztül akarok vajúdni” mert ez természetesen nem befolyásolható. Sokan nem is tudják mit írhatnának egy szüléstervbe, ezért vetik el rögtön.

Mi lehet egy szüléstervben?

Hogy megértsük miről van szó, egy példa. Ne írjunk olyat, hogy “nem akarok császármetszést” mert erre néha szükségből kerül sor. Inkább írjuk le, ha arra kerülne a sor, epidurális érzéstelenítésben szeretnénk vagy inkább altatásban. Persze itt is megdőlhet a dolog, ha sürgős az ügy muszáj altatni, de jó, ha leírjuk mit preferálunk inkább.

A környezetről, az ezzel kapcsolatos vágyainkról írhatunk. Ki legyen ott mellettünk vagy mit szeretnénk magunkkal vinni, ha szülni megyünk.

Az előkészítés és a vajúdás alatti kéréseinket is ebben szedhetjük össze. Ha nem szeretnénk beöntést, akkor ebben ezt megemlíthetjük és természetesen mindenkinek szíve joga megtagadni ezt. Leírhatjuk, hogy csak a végső esetben szeretnénk burokrepesztést vagy például hogy ha a baba egészsége engedi akkor leghamarabb is csak a 41. hét végén engedjük a szülésindítást. Minden a mi fantáziánkra van bízva.

Kitolásra is összeszedhetjük mit hogyan szeretnénk, pl. hogy megpróbálkozunk gátvédelemmel szülni vagy inkább gátmetszést szeretnénk a gyorsítás érdekében.

A szüléstervben a szülés utáni kórházi tartozkodásra vonatkozó kéréseinket is összeszedhetjük. Akarjuk-e hogy a baba velünk legyen mindig vagy csak nappalra? Akarunk-e külön fizetős szobát vagy megfelel a sima gyerekágyas szobák egyike.

Tudnivalók a szülésterv készítésével kapcsolatban

Mindenképp meg kell tudnunk abban a kórházban, ahol mi szülünk milyen lehetőségek vannak és ez alapján kell összeállítani a szüléstervet. Ha megvan minden információ és elkészültünk a tervvel, akkor már csak az van hátra, hogy az orvosunkkal/szülésznőnkkel megbeszéljük azt és részletesen átvegyük a pontjait. Ekkor még lehet módosulni fog, ezen ne lepedjünk meg. Ezután általában aláírják a papírt.

Fontos, hogy megjegyezzük, hogy a szülésterv nem hivatalos papír vagy szerződés, így a körülmények miatt bármi módosulhat benne akár ott helyben a szülőszobán is!

Szülésterv mintát is hamarosan közzéteszek az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*