Honnan fogom tudni, hogy megindult a szülés?

Rengeteg főleg első szülő nő kérdi meg ezt. Honnan lehet tudni, hogy megindult a szülés? Több jele lehet ennek, de ami biztos, hogy egyetlen nő sem szült még úgy, hogy “jé, itt egy kisbaba”, azaz ezzel arra célzok, hogyha megindul a szülés, akkor már biztos leszel benne, hogy ez most az és menni kell! Ezen nem szabad töprengeni, nem szabad ettől félni. Készülj fel, olvass róla és nyugodj meg, észre fogod venni! Persze így is sok kérdés felmerül. Mikor kell bemennem a kórházba? Mit és hogyan kell csinálni? Ezekre a kérdésekre keresem a választ.

A szülés megindulása egy igen bonyolult kémiai jelenség következménye. A szakértők mai napig nem tudják a pontos okát, csupán csak tapogatóznak és tudják, hogy összetett dologról van szó. Az biztos, hogy a kiírt időpont az sosem biztos, hisz a nők alig 10 %-a szül a kiírt időpontban.

Vannak olyan jelzések a szervezettől, ami már a szülés előtt pár héttel jelentkezik és vannak olyanok, amik már a szülés megindulásának a jelei és azt jelentik, hogy pár óra múlva már babázhatunk.

Mik azok a jelek, amikből a szülés közeledtére gyanakodhatunk?

1. Jósló fájások: Ezek a fájások már kb. a 33. héttől tapasztahatók, de egyénenként persze változó. Van akinek egyáltalán nincs és van, akinek már akár a 27-28. héttől megkezdődnek. A jóslófájások igazából méhösszehúzodások, amelyek segítenek “felkészíteni” a méhünket a szülésre. Általában ezek fájdalmatlan keményedések formájában jelentkeznek, de van akinél enyhe görcsszerű fájdalommal is járnak. Amiről felismerhető, hogy még nem igazi fájás, az a következők valamelyike: rendszertelenül jönnek a fájdalmak, egy kellemes meleg fürdőre vagy pihenésre múlnak, nem erősödnek.

2. Hasmenés: Habár ez nem általános, de azért sok kismamától hallottam már és olvastam is arról, hogy szülés előtt pár nappal enyhe hasmenés érzékelhető. Ez olyan kicsit, mintha a szervezet “tudná”, hogy nem szabad akkor csinálni, így előre kitisztítja a bélrendszert.

3. Nyágdugó távozása: A nyákdugó a méhszájban helyezkedik el és szülés előtt mindenképp eltávozik. Akár szülés előtt 1-2 héttel is távozhat és általában rózsaszínes vagy véres darabos folyás az ismertetőjele.

Mik azok a jelek, amiknél már illik kórházba vonulni, azaz valószínű pár óra múlva babázhatunk?

1. Elfolyik a magzatvíz: Ha a magzatburok megreped és a magzatvíz elfolyik, akkor mihamarabb menjünk kórházba, hogy biztosak lehessünk, hogy babánkkal nincs semmi gond. Ha a magzatvíz nem színtelen, hanem zöldes, akkor gond lehet, hamar orvosi vizsgálatra van szükség. A magzatvíz zöldes színe arra utal, hogy a baba “belekakilt” a magzatvízben, azaz valamiért nem érzi jól magát.

2. Rendszereződnek a méhösszehúzódások: Ha a méhösszehúzódások fájdalmasak és kb. 10 percenként ismétlődnek és 1-1 összehúzódás akár 40-50 másodpercig is eltart, akkor biztony megindult a szülés. Konzultáljunk szülésznőnkkel vagy orvosunkkal, hogy mik a további teendők és mikor induljunk el a kórházba.

Igaz orvosunk vagy szülésznőnk úgyis elmondja mikor induljunk el a kórházba, de az az általános nézet, hogy ha a fájások 10 percenként jönnek, fél-1 másodpercig tartanak és ez már kb. 1 órája megfigyelhető, akkor induljunk el a kórházba. Ez a tendencia egy 40-50 perces autóútra lévő kórházra igaz. Ha közelebb van a kórházunk, akkor akár várhatunk addig is, amíg már 5 percenként jönnek a méhösszehúzódások. Rögtön az első fájás tapasztalására nem érdemes besietni (ha nincs gond), mert könnyen úgy járhatunk, hogy még 10-15 órát töltünk a kórházba mire megszületik a pici. A magzatvíz elfolyásánál pedig azonnal tanácsos bemenni.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*