Gátmetszés kontra gátvédelem

Sokan kérdezik és gondolkodnak a kérdésen: “Gátvédelemmel szüljek vagy ne?”. Kicsit nagyító alá veszem a témát és megnézzük melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Sok tényező és a körülmény is befolyásolja, hogy az adott szülőnőnek melyik a jobb választás. Lássuk melyek ezek!

Miért vezették be egyáltalán a gátmetszést?

Sok eset van, pl. nagy fejű baba, túl gyors kitolás, nem elég rugalmas szövetek, amikor hiába minden gátvédelem, ahhoz, hogy a baba kiférjen bizony szakadás következik be. Ezzel az a probléma, hogy nem “kontrollált”, nehezen gyógyul, nehezen varrható össze szépen és bizony akár a végbél nyílásig berepedhet. Ennek elkerülésére célzott irányú, jóval kisebb roncsolással járó metszést végeznek el, amely utána sokkal szebben korrigálható. Tehát a gátmetszés némely esetekben nagyon jó dolog és nem érdemes megtagadni.

Kinek lehet érdemes megpróbálkoznia a gátvédelemmel?

Főleg többedszer szülő nőknél “könnyebb” a gátvédelem kivitelezése, de nincs akadálya első szülő nőknél sem. Aki emellett dönt, tudnia kell, hogy a kitolási szakaszt jóval meghosszabítja a gátvédelem, hiszen az egész úgy zajlik, hogy a szülésznő mondja meg mikor nyomhat a kismama és mikor kell visszatartania a szakadás elkerülése érdekében. Ilyenkor a fokozattosság az elv. Fontos az is, hogy bármikor gátmetszés lehet a vége, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy kéne, kivéve, ha a szülőnő külön kérte, hogy semmiképp ne metszenek. Azonban ilyenkor következhet be a még rosszabb szakadás. Ezért érdemes a gátvédelemmel úgy próbálkozni, hogy végső esetben engedjük a metszést is.

Most akkor melyik válasszam?

Megmondani ezt más helyett nem lehet, érdemes mérlegelni és az alapján dönteni, döntésünket pedig mindenképpen meg kell beszélni orvosunkkal és szülésznőnkkel (ha van választott).

One comment to Gátmetszés kontra gátvédelem

  • csillus6

    Én gátvédelemmel szültem, eléggé eltolódott a kitolás emiatt (kb. 80 perc volt), nem mindig szabadott nyomni, olyankor mondták, hogy most ne engedjem ki.. Mindenesetre én örülök, hogy így sikerült.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*