Félek a szüléstől

újszülöttBárki bármit mondhat, lehet erős valaki vagy félelmeit nem kimutató az biztos, hogy minden nő legalább egy icipicit valahol ott belül fél a szüléstől. Miért félünk? A nagy fájdalomtól való félelem az, ami az egésztől kiváltja a rossz érzésünket? Vagy más tényezők is szerepet játszanak ebben? Minden nő fél, ki jobban, ki kevésbé, aztán mindenki boldogan gondol vissza a percekre és örömmel veti újra magát alá ennek a folyamatnak. Milyen lelki tényezők játszanak szerepet a szülés körüli félelmeinkben? Mi okozza, amikor van olyan nő, aki a magzatvíz elfolyása után elsődlegesen félelmet és csak másodlagosan érez örömet?

Sajnos jól tudjuk, hogy a szülés fáj. Nagyon. Bár meg kell említeni, hogy a mai orvostudománynak köszönhetően (szülési fájdalomcsillapítás) már ez is kiküszöbölhető valamennyire. Alapból azért a szülés fáj. Kín, félelem, fájdalom, fájdalmas nyögés, vágás, vér… Sokaknak ez jut eszükbe a szülésről. Tényleg ennyi? A szülés erről szól csupán? A szülés arról szól, amiről maga a szülő nő akarja, hogy szóljon.

Mire célzok ezzel? A fájdalom megélésének hogyanján van a hangsúly! Hogyan akarod megélni a fájdalmat? Szenvedve? Tudva, hogy ezzel mind közelebb kerülsz a kisbabádhoz? Tudva, hogy ez a fájdaloma szervezet részéről kivételesen nem vészjel, hanem segítség? Segítség egy új élet világra hozatalában. Minden fejben dől el. Gyerünk, félre a félelemmel elő a tudatos megéléssel. Akard azt a fájdalmat, légy rá felkészülve, tudd, hogy miért kell és ne a félelemre koncentrálj.

Vannak nők akik nem a fájdalomtól félnek, hanem az ismeretlentől. Ismeretlentől miért? Tedd fel magadnak a kérdést. Volt már olyan, hogy valamivel nem bírkoztál meg életed során? Megnyugtatlak. A szülés megtörténik és nem neked kell megtörténné tenned. Észre sem veszed és megbírkoztál vele. Mert valójában nem is kell. Elég ha a testedben bízol. Nők millió élték már át ezt. Mindenki “túlélte”. Nem lesz ismeretlen, ha picit felkészülsz rá. Hangolódj rá, olvass szóléses könyveket, szüléstörténeteket. De tudd, hogy minden szülés más! A felkészülés ne csak ebből álljon. Úgy készülj fel, hogy tudd, hogy a tested tudni fogja mit csinálsz.

Bizonyos szintű félelem normális, sőt kell. De ne legyen energiátölő, ne legyen túl “sok”. Addig képzeld el a helyzetet, a szülést, addig tudatosítsd magadban, hogy képes vagy rá és ez szükséges, amíg nem érzed, hogy csökken a félelmed! Szemed előtt a kisbabád legyen, az első szopi képe és minden, ami szép. Ne a fájdalom.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*