Kismamák jogai

Fórumon egyszer egy kismama vágta be az alábbi cikket, ami arról szól, hogy milyen jogok védik (főleg munkaügyi jog) a terhes és kisgyermekes nőket Magyarországon. Mindenképp érdemes átböngészni, mert fontos információk lehetnek benne!

“Magyarországon az Alkotmány és a Munka törvénykönyvének több paragrafusa is védi a terhes, illetve gyermekét nevelő nőt a munkaerőpiacon. A tapasztalatok szerint sok női munkavállaló nincs tisztában a törvényi szabályozással, ezért rövid áttekintést adunk a terhes nők, kismamák jogi védelméről.

Az Alkotmány 66. § (2) bekezdése szerint az anyáknak a gyermek születése előtt és után külön rendelkezések szerint támogatást és védelmet kell nyújtani, míg a (3) bekezdése szerint a munka végzése során a nők és a fiatalok védelmét külön szabályok is biztosítják.
A terhes nők védelmét az Alkotmányon kívül a Munka Törvénykönyve is biztosítja. A Munka Törvénykönyve 75. § (1) bekezdése általános szabályként megállapítja, hogy “nőt és fiatalkorút nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat.”

A Munka Törvénykönyve az alábbi védelmet biztosítja a terhes nőknek:

 • a nőt terhessége megállapításától a gyermekének egyéves koráig éjszakai munkára igénybe venni nem lehet, (121. §)
 • a nő terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig túlmunkára (készenlétre) nem vehető igénybe, (128. § (2) bekezdés)
 • a terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, melyet úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen (138. §)
 • a nőt a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, ezt követően a kilencedik hónap végéig egy óra munkaidő kedvezmény jár (ikrek esetében a munkaidő-kedvezmény az ikrek számának megfelelő mértében jár) (138. § (5) bekezdés)

A terhes nők áthelyezésére, illetve megváltozott feltételek melletti foglalkoztatására vonatkozó szabályozás szerint az intézkedés a terhes nő kezdeményezésétől függően következik be, és a foglalkoztatási feltételek átmeneti megváltoztatásához, azaz az új munkahely, munkakör kiválasztásához szükséges a terhes nő beleegyezése. Az áthelyezett nő keresete nem csökkenhet. (Mt. 86.§ (1) és (2) bekezdés)

A kisgyermekes szülőket az alábbi munkajogi kedvezmények illetik meg:

 • A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek 3. életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából; beteg gyermek esetén 10. életévéig; és a GYES lejárta után a gyermek 12. életévéig a beteg gyermek otthoni ápolása céljából.
 • A szülő döntése alapján a munkavállalót, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a 16 évesnél fiatalabb gyermekei után pótszabadság illeti meg.
 • A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság időtartama alatt. (Mt. 90. § (1) bekezdés)
 • E két kedvezmény bármelyik szülő – választásuk szerint – igénybe veheti.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI.24.) NM rendelet az Európai Közösségek Tanácsának 1992. október 19-én kelt, a terhes dolgozók, valamint a nemrégen szült , illetve szoptató dolgozók munkahelyi biztonságának és egészségének javítására irányuló intézkedések bevezetéséről szóló 92/85/EGK számú irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

A rendelet alapján a munkaköri alkalmasság vizsgálatánál és véleményezésénél figyelembe kell venni, hogy a nők különös tekintettel a fogamzóképes korúakra és a terhesekre – ezen belül a terhesség korai szakaszában lévőkre -, nemrégen szült, szoptató anyákra, az anyatejet adókra) alkalmatlanok vagy csak bizonyos feltételekkel alkalmasak a rendelet mellékletében felsorolt egészségkárosító kockázatot jelentő vagy veszélyes megterhelésekkel járó munkakörülmények közötti munkavégzésre.”

9 comments to Kismamák jogai

 • Didi Krisztina

  Üdvözlöm Önöket!
  Jelenleg kismama vagyok, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy nekem megszűnt a táppénzem mert lejárt a támogatott napom.
  Ezután a főnököm a tudtom nélkül kiírt fizetetlen szabadságra, most itt állok 1ft nélkül, de ezen belül az ez évi összes szabadságom bent van. Még 2 hónap és megszületik a baba.Ráadásul start kártyás vagyok.Most visszahelyeztetem magam dolgozni, mert muszáj!Nem tudom ,hogy mit fog szólni a főnököm, mert haragszik rám amiatt, hogy teherbe estem!Mit tegyek!? Sajnos nem vagyok tisztában a jogaimmal!

  Reply
 • Kiss Virág

  Üdvözlöm Önöket!

  11 hetes kismama vagyok, szeretnék elmenni betegállományba, mert elég sok gond van a cégnél. Elég rossz a cég helyzete és lehet, hogy meg fog szűnni, vagy jogutóddal vagy jogutód nélkül. Ha a betegállomány alatt szűnik meg a cég kapni fogok valami pénzt? Vagy akkor egy forint nélkül maradok addig, amíg meg nem születik a baba.
  Kérem válaszoljanak!

  Előre is köszönöm!

  Reply
 • Rajnics Anett

  Kedves Válaszadó!

  6 hetes kismama vagyok, van 1 határozott idejű munkaszerződésem mely 1 munkaközvetítő és a foglalkoztató cégem között kötettett.köcsönbeadó és kölcsönbe vevő címen. idén júl.24.én jár le a szerződés utána átvenne “automatikusan” a rendes cégem saját alkalmazottjaként, de még nem szóltam a terhességről. mert nagy az esélye rá, hogy nem vennének emiatt át és semmi pénz nélkül maradnék a terhesség alatt. remélem tud nekem ezzel kapcsolatosan tanácsot adni.

  Előre is köszönöm!

  Reply
 • Moncsi

  Üdvözlöm Önöket!

  Olyan kérdésem lenne, hogy mivel 6 hetes kismama vagyok még 4-5 hónapos korig szeretnék dolgozni.
  De nem vagyok tisztában azzal, hogy ha betegállományba kerülök utána akkor milyen juttatásaim maradnak meg. Egyenlőre van cafeteriám és egészségügyi hozzájárulásom is.

  Kérem válaszoljanak.
  Előre is köszönöm.

  Reply
 • Eszti

  Kedves Válaszadó!

  Már több mint 1 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen(hipermarket,pénztáros), van egy 2,5 éves kislányom, aki 8-tól 15-ig bölcsiben van. A párom két helyen dolgozik, 8-tól 12-ig ott ahol én, majd 14-től 22-ig, vagy 16-tól éjfélig egy gyorsétteremben. A munkáltatóm teljesen ellehetetlenít azzal, hogy állandó délutánra osztott be a kérésem ellenére. Többször is kértem, hogy változtassa meg a beosztásomat, mert 15:30-ra mennem kell a bölcsibe a gyerekért, de nem hajlandó megtenni. Azért alakult ki ez a helyzet, szerintem, mert eddig meg tudtam oldani a délutáni munkát. Ugyan is a múlthónapig a párom nagymamája vigyázott délutánonként a gyerekre, de sajnos hirtelen leromlott az állapota és már nem tudja elhozni a bölcsiből, sőt lassan ő is segítségre szorul.
  Nem tudom mit tegyek. Szükségem van a munkára, nem szeretnék a munka és a gyerek között választani, de ez így megy tovább én a gyereket választom. Nem tudok délutánra bébiszittert fogadni, nincs annyi fizetésem, örülök, ha a hónap végéig kihúzzuk.

  Mindemellett lehet, hogy terhes vagyok, és ha így van nem szeretném elveszteni a babát a stresszes munkahelyi légkör miatt.

  Teljesen kétségbe vagyok esve.
  Előre is köszönöm a válaszukat.

  Reply
 • Aida

  Kedves Eszti! Először is próbálj meg megnyugodni, a kialakult helyzet ellenére is. Ez mindenképp fontos a kislányod miatt és ha terhes vagy, akkor a magzatod miatt is! Úgy vélem továbbra is a munkáltatódnál kéne kopogtatni a kéréseddel és addig hajtani a dolgot, amíg kompromisszumot nem tudtok kötni. Muszáj megérteniük és ha nem teszik, akkor jobb, ha új munkahely után nézel. Igaz, válság van, de aki keres az, talál. Én ezt mondom. De mielőtt ilyesmibe vágnád a fejszéd, mindenképp erélyesen, határozottan ki kell állnod magadért a jelenlegi munkáltatód előtt. Tudod mit mondanak? “Ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon.” Amit még ajánlani tudok az az, hogy keress egy jó alapítványt (pl. Otthon Segítünk Alapítvány) és próbálj meg segítséget kérni. Próbálj meg erősen, határozottan, nyugodtan kiállni magadért/magatokért! Ez lesz most a jó lépés!
  Sok erőt kívánok! Aida

  Reply
 • Meggyes Anikó

  Üdvözlet!
  Én egy 14 hetes terhes kismama vagyok.Kint dolgoztam Angliában dolgoztam és azért költöztünk haza a párommal,hogy itt szüljem meg a Bébit,mert a családunk is itt van!Kismamaként nem vesznek fel sehova,munkanélkülire is elmentem,de ott húzzák az időt,hogy leellenőrizzék,tényleg Angliába dolgoztam.Ami normális,én is ezt csinálnám!De kérdezem én,Mit csináljak,se munkám,se lehetőségem,segélyt szeretnék,de mindenhol azt kapom,hogy majd ha a baba meg lesz,mindenhol falakba ütközöm.Kérem,segítsen.Mondjon valamit,hova mehetnék,kihez forduljak?Valamiből meg kell élni,élnünk. 🙁
  Köszönöm

  Reply
 • Edina

  Üdvözlöm!

  Azt szeretném kérdezni, hogy egy kollega szabadsága alatti helyettesítése, az túlmunkának számít e, a saját meglévő munkám mellett? Tehát, hogy joga van-e a cégnek rámróni a saját munkám mellé a helyettesítendő kollega összes munkáját is?
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel egy 14 hetes kismama.

  Reply
 • Moncsi

  Üdvözlöm!

  Azt szeretném kérdezni, hogy 2013.jan.1-től, 6 hónapon keresztül bevezették a cégünknél a 6 napos munkarendet. Köteles vagyok-e vállalni?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel egy 11 hetes kismama.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*