Vajon jó Anya vagyok?

Felmerült már a kérdés benned, hogy vajon jó Anya vagy-e? Mindent megteszel-e gyermekedért úgy ahogyan kell, nem csinálsz-e valamit talán mégis rosszul? Úgy gondolod, hogy rossz, ha ilyen gondolataid vannak? Elárulok Neked valamit! Minden édesanyában felmerülnek ezek a kételyek, és ez a világ legtermészetesebb dolga, hogyha rágódunk rajta néha-néha. Az ember úgy működik, hogy mindent jól akar csinálni. Nem csak ezt, mindent. Vannak maximalista emberek, akik meg még annál is jobban akarnak csinálni mindent. Aztán az emberben benne vannak a kételyek, és természetesen megkérdezi önmagától, hogy minden jó-e úgy, ahogyan. Igaz ez a gyereknevelésre is, és minden kérdésre, amit az anyaság hoz. Főleg az első gyermek mellett! Ne ijedj meg, ha ilyen gondolatok jutnak eszedbe, ezek máris azt bizonyítják, hogy igen, bizony, jól csinálod!

Az az igazság, hogy minden nő, amikor Anyává válik, érzésből, ösztönökből cselekszik kisbabájával. Mindez azt jelenti, hogy azt adod gyermekednek, amit kíván, hiszen Te vagy az édesanyja, és Te ösztönösen érzed, hogy mi kell neki. Épp ezért nagyon fontos megjegyezni, hogy ha olvasol is sok-sok gyermeknevelési tanácsot, mindig tartsd szem előtt azt, hogy a saját gyermekedet Te ismered, és ahogyan nincs két azonos ember, nincsen két azonos igényű gyermek sem. Nyugodj meg és gondolj arra, hogy Te ismered a saját gyermekedet!

Biztos vagyok benne, hogy jó Anya vagy, hiszen akiben csak egyszer is felmerül ez a kérdés, az már azt mutatja, hogy aggódó, törődő, gondoskodó. Milyen lenne a jó Anya, ha nem ilyen?

Nagyon oda kell figyelni, hogy ez az aggódás ne csapjon át túlzott félelmekbe, szorongásba. Ilyenkor egy idő után, ha nem kap az anyuka megfelelő visszacsatolást, akár átalakulhat az érzés depresszióvá is, ami pedig már segítségre szorul. Ha úgy érzed, hogy kicsúszott a lábad alól a talaj, és már túl sokat kínzod magadat az aggódással, keress valakit, akivel beszélgethetsz, akinek elmondhatod, hogy mi aggaszt. Olyan valakit, aki őszintén támogatni fog, és megerősít abban, hogy szuperül csinálod.

Tags: 

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*