Meseolvasás fontossága gyermekkorban

meseolvasásFontos-e, hogy rendszeresen olvass mesét gyermekednek? Mit gondolsz? Vajon milyen hatással van a gyermekre a meseolvasás, milyen szokásokat érdemes kialakítani? Az a helyzet, hogy a meseolvasást egészen kicsi korban el lehet kezdeni. Már az 1 éves gyermekkel le lehet ülni egy kemény lapos képeskönyvet nézegetni, és mesélni neki egyszerű szavakkal, hogy mit látunk a képeken. Valahol itt lehet elkezdeni megalapozni azt, hogy a gyermek vonzódjon a könyvekhez. 1,5-2 éves kortól már jöhetnek az egyszerű, rövidke mesék, vagy akár mi is többet, és színesebben mesélhetünk a már sokat lapozgatott képeskönyvből. Később, ahogy nő a gyermek, a mesék is vele “nőnek”, mindig a korosztályának megfelelő jellegű meséket válasszuk, mert csak így fogjuk tudni Őt érdemben lekötni, és így érjük el, hogy valóban megszeresse ezt.


3-4 éves korban már könnyen meg lehet alapozni egy szokást, pl. esténként lefekvés előtt mesét olvasunk a gyereknek, 3-4 éves korban még rövidebb, képekkel tarkított könyvből, aztán később már jöhetnek az összetettebb történetek. El sem hinnénk mennyi mindent segítünk ezzel a gyereknek. A rendszeres meseolvasás fejleszti a logikát, a gyermek jobban látja a dolgokat összefüggéseikben, arról nem is beszélve, hogy a szülő-gyermek viszony is mélyül minden közös meseolvasós este után. Az ilyen esték biztonságot adnak a gyereknek, növelik a rendszeresség-tudatát. Ha keresünk, akkor néhány igen tanulságos, aranyos mesét találhatunk, amiből még fontos következtetéseket is tudunk levonni, akár a gyerekkel közösen is. Úgy gondolom, hogy fontos tehát, hogy a meseolvasás szokásunkká váljon.

Fontos továbbá, hogy minden nehéz, és fárasztó nap végén (még akkor is, ha energiánk a végét járja) jusson időnk arra, hogy mesét olvasunk a gyerkőcnek. Akár csak fél óra. Hálás pillanatok ezek, megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*