Hozzátáplálás: Először zöldség vagy gyümölcs?

Sok anyuka bajban van, amikor eljut oda, hogy először lehet mást adni kisbabájának, mint anyatej vagy tápszer. A hozzátáplálás az a folyamat, amikor az anyatejről vagy tápszerről szépen fokozatosan átállunk a szilárd ételekre. Ennek elkezdése általában 6 hónapos kortól javasolt, de vannak, akik már 3 hónapos kortól bevezetik az egyszerű uzsonnákat az anyatejes táplálás mellé. A nagy kérdés, hogy mivel érdemes kezdeni? Zöldséggel vagy gyümölccsel? Esetleg keverve? Bolti bébiétel vagy otthon összeállított? Ebben próbálok most segítséget nyújtani, hogy mi miért előnyös és mi miért lehet jó választás.

Első körben meg kell említeni, hogy a baba a megszokottól eltérő ízeket furcsán, elutasítóan fogadhatja. Az első nehézségek miatt nem érdemes elkeseredni. Először is el kell döntenünk, hogy mikor szeretnénk elkezdeni a hozzátáplálás folyamatát. Egy arany középút a körülbelül 4 hónapos korban való megkezdés.

Aztán el kell dönteni mivel is szeretnénk kezdeni. Ma már rengeteg bébiétel közül választhatunk, de dönthetünk az otthoni főzőcskézés mellett itt. A bébiételek összeállítása általában teljesen megfelel az elvárásoknak, minden káros anyagtól mentesek, csak természetes anyagokat tartalmaznak és kényelmes is a felhasználásuk. Ha magunk állítjuk össze a bébi ételét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss alapanyagokból készül és magunk válogathatjuk össze mit szeretnénk első körben belepüríteni. Tévhit az, hogy érdemes banánnal, almával kezdeni, ugyanis ezek túlzottan édes gyümölcsök, magas gyümölcstartalommal és egyrészt a már íny alatt lapuló fogcsíráknak is árthat, másrészt pedig fent áll annak a veszélye, hogy a későbbiek folyamán a baba nem fogadja el a kevésbé édes zöldségeket. Érdemesebb tehát először zöldségekből (sárgarépa, krumpli) készíteni kisebb pürét és azzal kínálni a babát. Ha megszokja a zöldségek ízét, később elkezdhetünk almával próbálkozni és a banánt és egyéb erős ízeket érdemes a végére hagyni.

Egy minta, amit érdemes követni a baba hozzátáplálása során:

  • 4 hónapos kortól: El lehet kezdeni óvatosan kanállal megkínálni a babát, főleg kevésbé intenzív ízű zöldségekkel, később almával. Állagában mindenképp közel legyen az eddig megszokotthoz, érdemes átfőzni/párolni a zöldségeket és így teljesen összeturmixolni pépesre. Ne legyen egyszerre sok összetevő egy ételben, egy maximum két összetevővel próbálkozzunk először. Mindenképp törekedjünk a természetes alapanyagokra, ha magunknak állítjuk elő. Inkább vásárljunk piacon friss zöldséget, gyümölcsöt, mint nagyobb bevásároló központokban. Ez az időszak az, amikor a babát hozzá lehet szoktatni a kanállal történő evéshez.
  • 6 hónapos kortól: Lehet kicsit több összetevőből összeállítani már a babának az ételeit. Lehet megismertetni vele új ízeket, ilyen idős babának már húsos bébiételek is kaphatóak, de még mindig pürítve kell kínálni neki az ételeket.
  • 8 hónapos kortól: El lehet kezdeni a darabos ételek bevezetését. Összetettebb ízeket is lehet kóstoltatni a babával, már nem kell ragaszkodni szigorúan a pépekhez. Kis darabokban az ételei tartalmazhatnak zöldségeket, gyümölcsökat, húst, tojást, tésztát, halat. Ez azért fontos ebben a korban, mert ez a rágás tanulásának kora.
  • 1 éves kortól: Kisgyermek korba lépő gyerekünknek szüksége van a tápláló, változatos ételekre. Érdemes a helyes táplálkozási szokásokat ilyen idős korban megalapozni. Minden bevezethető ekkor már a gyermek étrendjébe, de a helyes és változatás táplálkozásra érdemes odafigyelni. Húst-hal-tejtermékek-zöldség-gyümölcs, ezek mind mind kimaradhatatlanok a heti menüből.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*