Gyermek mellett háziállat

Ezzel a témával sokan foglalkoznak, hogy jó-e most a gyereknek a háziállat. Először is érdemes külön választani a gyermekeket korcsoport szerint, hogy megvizsgálhassuk ezt a témát. A gyerekek kb. 9-10 éves kor körül kezdenek el rájönni, hogy mi az, hogy felelősség, mit jelent az hogyha valakiről/valamiről nekik kell gondoskodni. Ezért a gyermek és háziállat kérdését a 0-10 éves korosztályig és a 10 éves korosztály felett kell megvizsgálni.

Egy kicsi gyerek mellett (0-10), ha nem neki, hanem magunknak vesszük a szőrös kis állatkát (pl. kutyát, cicát, tengerimalacot), akkor az bizonyítottan csökkentheti az asztma kialakulásának veszélyét gyermekünknél. Természetesen, ha a családban már van kialakult szőrallergia semmiképp nem érdemes ezzel kísérletezni. Halak, teknős vagy egyéb díszállat tartás pici gyermek mellett nem sok előnnyel, de hátránnyal sem jár. Persze ha a 5-6 év körüli gyerekünk szeretne mindenáron egy teknőst, tudnunk kell, hogy ő még nem tudja megérteni, mi az, hogy felelősség, mi az, hogy gondoskodni az állatról. Ő csak gyönyörködni akar a kisállatban, esetleg néha mókából megetetni. Tehát ha nem magunk, hanem kisgyermekünk szórakoztatására veszünk háziállatot ilyen idős gyermeknek, bele kell törődnünk abba, hogy a gondozás jó részét nekünk kell átvállalni. A gyermek ebből kis részt fog vállalni, ő inkább a szeretetével fogja elhalmozni a kis jószágot.

A 9-10 év és afeletti gyermekek esetében már egészen másról van szó. Nekik lehet venni egy kis háziállatot, ők már tudják mi az, hogy gondoskodni és mi az, hogy az a kisállat életének minősége tőlük függ. És ez milyen pozitív hatással lehet gyermekünkre? Megtanul felelősséget vállalni és megtanítja gondoskodni, jó pajtás és remek társ. Főleg egyke gyerekeknek nagyon sokat jelenthet egy kisállathoz való kötődés.

Milyen állatka ideális?

A gyerek életkorától függően, családban felelhető allergiák tükrében kell dönteni. Kiskutya, cica, ezek azok az állatok, akik valóban hűséges társak lehetnek. A kutya főleg, de nagyon sokáig él és bizony “elvárja” a gazditól, hogy végig kitartson mellette. A cica kevesebb törődéssel is beéri, de pl. egy kisebb gyerkőc mellett ez nem lehet feltétlen, hiszen a kisgyerek kitartóan fogja simogatni, maga módján szeretgetni azt az állatot, amit egy macska, akár “meg is unhat”. Hüllők, mint a teknős nem kötődnek a gazdihoz így, de ellátásuk egyszerű, jóval egyszerűbb, mint pl. egy kutyáé, akit ugye naponta többször illik megsétáltatni. Díszmadarak is nagyon tudnak kötődni a gazdihoz és azoknak sem bonyolult az ellátásuk, ez is jó választás lehet. Bár kitartó munkát igényelnek, hiszen a kalitkatakarítás heti 3-szori feladat, mindig friss vizet és tápot igényelnek. Na és ne felejtsük el, hogy jó pár évtizedig is elélhetnek, így ha 10 éves gyermekünknek egy díszmadarat veszünk, számíthatunk rá, hogy 10-15 év múlva vagy akár hamarabb lesz egy madarunk.. A halak szépek ugyan, de egy kisgyermek nem tud sok mindent “kezdeni” velük. Nem lehet színes kapcsolatot kiépíteni velük, az akvárium tisztítása sem egyszer feladat. Halat csak akkor érdemes venni, ha csemeténk szeretné azt mindenáron.

Miket tartsunk szem előtt, ha kisgyermekesként házi kedvenc tartása mellett döntünk?

Fontosak a higiéniás szabályok, minden egyes “kutyázás”, “hörcsögözés” stb. után mosson kezet a csemeténk! Ha az állatka megharapná a gyermekünk, aki ezért megharagudna a kisállatra, magyarázzuk el neki, hogy az állat önvédelemből vagy figyelmeztetésből tette.

Még egy fontos tény! Állattartó családokban felnövő gyerekek, kevésbé agresszívek, toleránsabbak, könnyebben kötnek barátságot és könnyebben is kötődnek másokhoz, kevésbé bizalmatlanok.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*