Fogápolás gyermekkorban

fogkefeVajon mennyire fontos a kisgyermekeknél odafigyelni a megfelelő fogápolásra? A válasz: nagyon fontos! A tejfogakat ugyanúgy tisztítani, ápolni kell, mint a későbbi maradandó fogakat, hisz a tejfogak is csúnyán elromolhatnak vagy szuvasodhatnak. Fontos valóban odafigyelni a gyermekünk fogaira, mert Magyarországon elég rossz a helyzet ezügyben. Mit tehetünk meg a gyerek fogainak egészsége érdekében?

Mikortól kell elkezdeni a babafogápolást?

5-6 hónapos kor körül rendszerint megjelennek az első tejfogak. Az első tejfog megjelenésével kezdjük el, azok épolását is, ez fontos! A baba szájában még nem találhatók meg azok a baktériumok, amelyek sokkal inkább hajlamosítanak fogszuvasodásra, ennek ellenére mégis előfordulhat. Mik azok a tényezők, amik ennek kockázatát növelik? Ha “átadjuk” csemeténknek ezeket a baktériumokat. Pl. a cumiját a szánkba kapjuk vagy egy kanállal csemegézünk valamiből a kicsivel. Ezeket jobb elkerülni, ha nem akarjuk, hogy 1 éves korára már csak rossz tejfoga legyen.

Egy pici, féléves baba foga mivel tisztítható?

Először úgyis csak 1-2 fogacskáról van szó, ilyenkor még nem használjunk fogkefét. A legcélszerűbb ekkor a törülköző sarkával finoman a fog külső és belső felszínén is végig törölni a fogakat. Ilyenkor látható a törülközőn a sárgás lepedék, amit büszkék lehetünk, hogy eltávolítottunk. 🙂 A törülköző helyett gézlap is megfelelő a célra. Arra vigyázzunk, ha gézlapot használunk, hogy nehogy a baba szájában maradjon 1-1 cérnaszál belőle. Ma már kaphatóak újra húzható “baba fogkefék”. Ezek általában szilikonos anyagúak és könnyen a baba szájába tudunk vele nyúlni. Léteznek még babáknak kifejlesztett fogtisztító kendők is, amelyek különböző ízesítésben kaphatóak, így a baba hamar megszereti a fogápolást. Választhatunk, hogy mivel szeretnénk elvégezni ezt az igen fontos napi teendőt.

Mikre kell figyelni a babálnál és kisgyermekeknél a fogápolásnál?

  • Amikor megjelennek az első rágófogak fontos, hogy ne csak a fogfelszínt, hanem a fog-íny találkozást is alaposan megtisztítsuk, hisz ez a baktériumok melegágya.
  • Amikor először kezdünk fogkefét használni, rendszerint másfél-két éves kortól, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy a fogkefe. Ez kellemetlenséget okozhat a gyermeknek és ezzel elvehetjük a kedvét a fogápolástól. Használjunk kifejezetten neki való és neki megfelelő méretű gyerek fogkefét.
  • Általában a babák és gyermekek kedvenc elfoglaltságain kívül esik a fogápolás. Nem jó, ha engedünk a csemeténknek, igenis rá kell szoktatni a fogápolásra. Egy idő után úgyis sikerül rászoktatni a gyermeket a rendszeres fogtisztításra és később ezt már természetesnek fogja venni.
  • Fontos figyelni arra, hogyha még kicsi a gyermek és nem tud helyesen öblögetni, ne használjunk sok fogkrémet. Csak éppen annyit, amit biztosan ügyesen kiöblöget.
  • Nem szabad engednünk a gyermekünknek, hogy maga mossa meg a fogait, addig amíg azt helyesen nem tudja. Esetleg engedjük neki, hogy kicsit “mossa” a fogát, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy mi is megmossuk neki alaposan.
  • Reggeli előtt ne mossunk fogat, hisz a reggelivel felkerülő lepedék kárt okozhat. Fontos, hogy mindig étkezés után (de ne közvetlenül) történjen a fogmosás.
  • Ha megtörtént a fogmosás utána már csak vizet kapjon a csemete. Ha rögtön cukros teával vagy gyümölcslével kínáljuk, akkor hiába volt az egész procedúra.
  • A legfontosabb pedig, hogy a baba és kisgyermek fogait rendszeresen kell ellenőrizni, ugyanúgy mint a saját fogainkat!

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*