Egyke gyerek

Sokan úgy gondolják egykéket “nehezebb” nevelni. Akaratosabb, önzőbb, elkényeztetettebb és kevésbé barátkozós, mint a testvérrel “rendelkező” társai. Valahol van benne valami, de ez így nagyon nem igaz. Minden a neveltetéskor dől el. Igaz, mindenki születik valamilyennek, de 60 vagy inkább 70%-ban azok vagyunk amikké nevelnek minket. Tehát az egykékkel nincsen baj. Csak tudni kell őket helyesen nevelni.

Mi az amire oda kell figyelni ha egyke gyermeket nevel a család? Érdemes mindenképp hamar gyermekközösségbe vinni, unokatestvérekkel, barátokkal összehozni a csöppséget. Az egyke gyerekeknél nem érdemes minél tovább elhúzni a bölcsibe/oviba adást, fontos, hogy megtanulják vannak olyan helyzetek, amikor nem csak ők a gyerekek és más gyerekek is ugyanannyira igénylik a törődést, mint ők.

Ami nagyon fontos: hajlamosak az egyke gyereket nevelő anyák a sokkal erősebb ragaszkodásra, de fontos odafigyelni, hogy meghagyjuk neki a megfelelő életteret és ne akarjuk magunkhoz kötni, sehogysem. Érzelmileg is engedjük szabadon, különben egy döntégképtelen felnőtt válik majd belőle. A másik az, hogy sokszor előfordul, hogy az egykékkel a szüleik elhitetik, hogy nincs náluk szebb, jobb, ügyesebb, aranyosabb és emiatt válik az egyke gyerek túl magabiztossál, esetleg beképzeltté. Próbáljunk meg objektíven hozzáállni a csemetéhez a saját képességeit illetően.

Van, hogy az egyedül cseperedő gyermek más hasonló gyerekkel szinte testvéri barátságba kerül, így pótolva a szoros kötelékeket. Ilyenkor segítsük a kapcsolatot, tervezzünk közös programokat a baráttal, akár mehetünk együtt nyaralni, de bármi jó lehet, ahol a gyerekek együtt tölthetik az idejüket.

Igaz az is, hogy habár elkényeztetni nem érdemes, legalább oda kell figyelni mégis esetleg több törődést igényel egy egyedül nevelked gyermek. Hiszen neki nincs otthon a tesó, aki játszik vele így néha bizony érdemes leülni mellé és együtt játszani. Erre teljesen alkalmasak a szülők is.

A lényeg az, hogy egykét nevelni lehet ugyanolyan jól és ügyesen, mint nem egykét. Nem lesz a gyerek se rosszabb, se jobb attól. Ugyanolyan, mint nem egyke társai.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*