Egyedülálló anya

Manapság sajnos egyre gyakoribb jelenség a gyermekét egyedül nevelő szülő, legfőképpen a gyerekkel/gyerekekkel egyedül maradt édesanya. Jóval több az egyedülálló anya, mint egyedülálló édesapa. Ez azért is van így, mert gyakrabban fordul elő, hogy a férfi lemond gyermekéről vagy ha azt nem, akkor is belátják a partnerek, hogy a gyermeknek sokkal inkább az anyjánál a helye, mint az apánál, ha már a szülők kapcsolatának helyreállítása tényleg reménytelen . Legdurvább esetben, ha perre kerülne a sor, Magyarországon a gyerektartási perek 90%-a az anyák “javára” dől el. Tehát ezért látni több nőt egyedül gyermekével, mint férfit. Nézzük meg mit kezdhet manapság egy egyedülálló anya.

Először is túl kell jutni ezen a krízisen és el kell fogadni, hogy ezt adta az élet és egyedül kell megbirkózni azokkal a dolgokkal, amik normális esetben két emberre hárulnak. Habár az anyák a gyermekek “fő nevelői”, azért az együtt élő szülőknél mégis tapasztalható megoszlás a gyermek körüli teendőkben. Egyedülálló anyáknál viszont ez a segítség nincs. Főleg, ha még rokonok sincsenek, akik segíthessen. Ha már belerázódik az egyedül maradt szülő a helyzetbe, akkor azért ha nem is mosolyogva, de be kell látnia, hogy egyedül is megvalósítható minden és tökéletesen meg lehet így is adni a gyermeknek azt amire szüksége van.

Természetesen ha a teendők ellátása már működik egyedül is, rá kell döbbenni, hogy anyagilag is mennyivel nehezebb ez így. Manapság az államtól kapott (GYES, családi pótlék, GYED) támogatások nem sok mindenre elegek, ráadásul általánosságban a gyerektartási díj is nevetségesen alacsony. Tehát ha nincs anyagi segítsége az anyának, akkor bizony jól meg kell húznia magát, hogy mindent meg tudjon adni gyermekének és magának is, amire szükség van. Jó hír az, hogy habár az állami bölcsődékben általában telt ház van, a gyermeküket egyedül nevelők nagyobb eséllyel indulnak a bölcsődei felvétel során. Ha már sikerült megoldani a gyermekünk felvételét, akkor el tudunk kezdeni dolgozni és könnyíthetünk az anyagiakon. Persze arra figyelni kell, hogy a GYES első évében keresőtevékenységet az édesanya nem folytathat, utána viszont korlátozás nélkül.  A GYED mellett pedig semmiféle munkavégzésre nincs lehetőség! Említésre méltó még, hogy a családi pótlék egyedülálló szülő esetében havi 1000 Ft-tal több és így évi plusz 12000 Ft-hoz juthatunk.

Másik probléma lehet a lakáshoz jutás egyedülállóként. Ma már egyre több lehetőség kínálkozik erre. 2005 február óta már egyedülálló szülők is igénybe vehetik az állami kezességvállalás lehetőségét, ami kedvezőbb hitelfeltételek és kevesebb önerő szükségességét jelenti. A feltétel annyi csupán, hogy az édesanya ne töltse még be a 35. életévét és sem neki, sem gyermekének ne legyen saját tulajdonú vagy önkormányzati lakása. Valamint jó tudni, hogy összeghatár is van ilyen esetekben, használt budapesti ingatlan esetén 12 millió, új ingatlannál 15 millió, vidéken pedig  8 és 12 millió Ft. Másik lehetőség a szocpol, amit egyedülállóként is igénybe vehetünk már megszületett gyermekünk/gyermekeink után és ezzel is segítséget kaphatunk az önerőhöz. Első gyermek után 900 ezer Ft, második gyermek után 1,5 millió Ft, harmadik gyermek után 1,4 millió Ft és negyedik gyermek után 800 ezer Ft juttatás jár. Minden további gyermek után még 200 ezer Ft a támogatás mértéke. Sajnos ez utóbbi lehetőséget már elvette tőlünk az állam, de azt tanácsolom, hogy látogassunk el a helyi önkormányzati hivatalhoz, mert egyre több helyen támogatják a fiatal családokat a szocpolhoz hasonló feltételekkel. Kérdezzünk rá a környezetünkben, érdeklődjünk a helyi lehetőségekről!

Az anyagiak mellett lelki háttere is van ennek a dolognak. Egyedülálló szülők gyakran érzik azt, hogy gyermekük nem kap meg mindent vagy nem eléggé kiteljesedett a környezet amiben felnő, ahhoz, hogy megfelelően kialakuljanak a nemiséggel kapcsolatos berögződések, gondolatok. Valójában arról van szó, hogyha az egyedül maradt szülő nem akar mindkét szülői szerepnek megfelelni, hanem a saját szerepkörét a lehető legjobb és legteljesebb mértékben “gyakorolja” akkor a gyermek lelkileg egyáltalán nem sérül. Nem szabad csonka családnak érezni magunkat, a saját világunk így lehet kerek! Ráadásul ma már nem is nézik le az egyedül maradt édesanyákat, mint régebben, amikor megvetették ezt a helyzetet, akkor is ha nem a nő tehetett a kialakult helyzetről.

Ráadásul így a végén meg kell említeni, hogy annak a reményét, hogy mi még gyerekkel együtt is kellhetünk valakinek, soha nem szabad feladni. Bármennyire is sérült a lelkünk az előző kapcsolatban, túl kell jutni a magunk és a gyermekünk miatt is és idővel tovább kell lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*