Amikor anya beteg

Amikor gyermekünk vagy férjünk beteg természetes minden asszonynak, nőnek, anyának, hogy a beteget ágynyugalomra parancsolja és lesse minden kívánságát, segítse a gyógyulásban. Ilyenkor a beteg gyermek vagy férj kitüntetett szeretetben, gondoskodásban részesül a mielőbbi gyógyulás érdekében. Azonban mi van ha mi anyák kapunk el valami fertőzést, amiből akár napokig/hetekig nem tudunk kimászni. Ki segít? Ki gondoz? Ki hoz nekünk meleg citromos teát? A párunk biztosan nem marad otthon, hogy minket ápolgasson és a gyermeknevelés is (bölcsibe hozni-vinni, este lefektetni) még ilyenkor is inkább az anyákra hárul.

Egyébként is elterjedt gondolat, hogyha az anya beteg ne hagyja el magát. Mindig és minden körülmény között tartsa a frontot, hisz ő az anya. Ő az akit egy kis betegség nem dönt le a lábáról, ő az akinek egy kis láz meg sem kottyan. Hiszen ki fog főzni, mosni, teregetni, vasalni? Igaz? Édesanyáknak sejtem ezekkel nem mondtam újdonságot.

Sajnos mindezek ellenére a családanyákat sem kímélik a betegségek és olykor igen keményen bele is tudnak esni. Legfontosabb, hogy nagyon körültekintően kell eljárni, hogy egyáltalán megelőzzük a fertőzéseket. Vitamin és ásványanyagban gazdag étrendet kell fenntartani és ha szükség van akkor akár pótolni is lehet ezeket. Ha mégis beleesünk legyünk kicsit önzőek! Ne engedjük meg, hogy elhatalmasodjon rajtunk a teljesítéskényszer, igenis kérjünk segítséget, a gyereket a párunk vagy akár a nagymami, nagypapi is elviheti bölcsibe/oviba/suliba, a teregetésben, vasalásban kérjük párunk segítségét, és komolyabb esetekben a főzést is inkább hagyjuk másra vagy rendeljünk ételt.

Igaz, sok édesanya a gyerek nyavalyái mellett már nem szívesen marad ki a munkából a saját baja miatt, de néha igenis muszáj. Amikor úgy néz ki, hogy nem sikerül kilábalni, akkor szánjunk pár napot arra, hogy otthon pihenhessünk. Ilyenkor még a gyermek mellett is jutni fog idő arra, hogy kicsit ledőljünk és az ágyban próbáljuk kiheverni a betegséget. Egyébként is gondoljunk arra is, hogy ha fertőző a betegségünk, akkor nem feltétlen jó, ha bevisszük azt a munkahelyre és végigfertőzzük az összes kollégát. Ha picit sikerül magunkra figyelni, lassítani, pihenni, akkor pár nap alatt javulhat a helyzet és nem kell akár hetekig várni arra, hogy majd csak jobban leszünk.

Tanácsok betegség idejére:

  • Amikor csak megtehetjük pihenjünk le az ágyba. Nem kell feltétlenül aludni, de pihenni mindig érdemes. Ha állandó melegben tartjuk a testünket (meleg takaró alatt) akkor az kimondottan segít szervezetünknek a bacilusok leküzdésében.
  • Bár sok felnőtt nem szeret orvoshoz járni, bizonyos esetekben jobb ha elmegyünk és igenis kikérjük az orvosunk véleményét és elfogadjuk a felírt gyógyszereket.
  • Legyünk kicsit önzőek és merjünk segítséget kérni. Főleg, hogyha van kitől és vannak rokonok, barátok akik segítenek nekünk ilyen helyzetekben! Ha pár napig segítségre szorulunk, attól még nem leszünk rossz anyák vagy feleségek!

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*