A rotavírusról

Van egy igen fontos betegség, amelyről pár szót ejtenünk kell. Fontos, hogy tudjuk mivel állunk szemben. Habár lehetőségünk van rotavírus elleni védőoltást kérni újszülöttünknek, amelyet 6 hónapos koráig kell beadni több oltássorozat által, de sokan nem kérik. Hiszen az oltóanyag drága és szájon át beadandó -így különösen bukós csecsemőknél, ez “kockázatos”, hiszen visszabukhatja. Így sokan szembe kerülnek a rotavírus által okozott fertőző betegséggel. Lássuk mi az amit fontos róla tudnunk.

A rotavírus intenzív hányással és szúró szagú, naponta akár tízszer is előforduló hasmenéses székletürítéssel jár. A hányás és hasmenés mellé gyakran társul hasfájás és láz is. Ötéves koráig gyakorlatilag minden kisgyermek átesik a rotavírus fertőzésen -kivétel a beoltottak. A rotavírus a legveszélyesebb a 6-24 hónapos csecsemőkre, hiszen nekik még nem elég fejlett az immunrendszerül a betegség leküzdéséhez. Főleg náluk fordulhat elő, hogy akár néhány óra alatt olyan mértékű folyadékvesztés lép fel a hányás és hasmenés miatt, hogy ez kiszáradáshoz vezet. Ami akár kórházi kezelést is igényelhet.

A kiszáradás tünetei a következők:

 • súlyvesztés,
 • száraz tapintású bőr,
 • karikás szem,
 • nyelv szárazság,
 • kutacs besüppedése,
 • magas láz

Ritkán lázgörcs is felléphet ilyen esetekben.

Ezért fontos, ilyen típusú megbetegedéseknél, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Ami fontos, hogy hányás után közvetlen ne itassuk a babát, kisgyermeket, inkább várjunk vele fél vagy 1 órát. Vizet vagy teát itassunk a beteg gyermekkel, semmiképp ne gyümölcsleveket, tejet.

A rotavírus széklettel, használati tárgyakkal, szennyezett kézzel terjed, de akár cseppfertőzés útján is. A kézbőrön és a tárgyakon hosszú időn keresztül fertőzőképes marad a rotavírus. Sajnos szappan vagy háztartási fertőtlenítőszerek sem képesek eltávolítani.

Ami még fontos tudnivaló, hogyha rotavírussal fertőződik meg egy kisgyermek, akkor az nagy valószínűséggel keresztülmegy a család valamennyi tagján. A felnőttek és idősebb gyerekek fertőződése azonban jóval ritkábban jár kiszáradással is.

2 comments to A rotavírusról

 • Nagyon Fontos

  Sziasztok!
  Egy kérdés! Az unokahugim most másfél éves és rota vírussal fertőződött. Én jelenleg 11 hetes kismama vagyok, mennyire veszélyes nekem az érintkezés?

  Reply
 • Aida

  Szia!
  Valaki javítson ki, ha tévedek, de csak akkor kaphatod el a betegséget, ha közvetlen érintkezel pl. hányással vagy széklettel és ha el is kapod csak amiatt lehet veszélyes a magzatodra, hogy Te legyengülsz, esetleg kiszáradsz. Mindenesetre nem árt valamivel óvatosabbnak lenni!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*