Tudnivalók a szoptatásról

“Szeretnék megosztani minden érdeklődővel egy pár olyan tapasztalatot, gondolatot, amelyeknek egy részét saját gyermekeim szoptatása során sikerült együtt bebizonyítanunk, más részük a közben tudományos alapossággal elsajátított szoptatási ismereteim esszenciája.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a csecsemő táplálásában nagyon nagy szerephez jutnak az evolúció során kialakult bevált viselkedésminták, ösztönök, illetve a szintén fejlődés útján tökéletesedett, kifejezetten az adott babának termelt saját anyatej. Ha hagyjuk. Bízzunk az évezredek alatt bevált „fejlesztések”-ben, ha nem lenne jó, akkor nem élte volna meg az emberi faj ezt a szép kort!”

Dr Berta Gabriella

A LEGFONTOSABBAK

 1. Az egészséges baba pontosan annyit és akkor eszik, iszik, amikor és amennyire szüksége van.
 2. Az édesanyák melle annyi tejet termel, amennyi elfogy belőle.
 3. Az anyatej az az utánozhatatlan táplálék és ital a baba számára, amely kifejezetten neki készül (korra, kórokozókra, napszakra való tekintettel).
 4. Szinte az összes szopizavar visszafordítható, sok-sok türelemmel, önbizalommal és esetleg külső segítséggel.

A BABA

Első életórájában igen erős szopási késztetése van. Veleszületett reflexei és késztetése segítségével az anya hasáról képes felmászni a mellhez és ott szopizni. A reflexek egyike: Keresőreflex: a baba arcát megérintve a baba fejét az inger irányába fordítja, miközben nagyra tátja száját. Születéskor a gyomrának térfogata nem haladja meg az 5 ml-t, 10 korttyal tele lesz. Víztartalékokkal jön világra, ami az első napok folyadékfelhasználását fedezi, súlycsökkenés emiatt is törvényszerű. A magzati életben szükséges, de idekint szükségtelen mennyiségű és minőségű haemoglobin, vérfesték lebomlásakor sárga festék, bilirubin szabadul fel, ami felhalmozódva sárgaságot okoz. A „ besárgulás” gyorsabban megszűnik, ha a baba sok folyadékot fogyaszt (sokkal inkább anyatejet, mint mást), és gyorsan kiüríti a magzatszurkot (sötétzöld széklet, az anyatej hashajtó hatására gyorsabban ürül.), amiből a bilirubin ismét felszívódva elnyújthatja a sárgaság idejét. A szoros, nagy felületű testkontaktus (csupasz összebújás, közös fürdés) az aluszékony babát felébreszti, a nyugtalant megnyugtatja, a szopikészséget fokozza. A baba szopizással eltöltött ideje (cici, cumi, ujj) igen hosszú (akár sok óra) lehet, ez idővel csökken. Az első hat hétben szopitechnikája különösen gyorsan megzavarható (játszócumi, cumisüveg, bimbóvédő). A baba az anyamellen ételt, italt, immunitást és meleg érzéseket, szívdobogást keres. Ha éhes, akkor jelez: nyalogatja a száját, kereső mozgást végez, nyöszörög, sír. Ha mellre teszik (jól): akkor a mellbimbón kívül a bimbóudvar egy részét is bekapja (3-5 cm-es sugarú kört, alsó állkapcsával kicsit többet, mint a felsővel), ajkai kifelé fordulnak, nyelve ráfekszik az alsó állkapocs ínyére, és hosszanti vályút képez. Elég közel van, ha orra és álla finoman a mellhez ér. Levegőt így is kap. A tejet az álla felőli régióból üríti ki a legjobban. „Csak a kályhától” tud elindulni. Ha a mellre helyezés nem sikerült jól, előlről kell kezdeni.

Szopiritmusai:

 1. gyors kicsi szívások a tejleadó reflex megindítására.
 2. lassabb, erőteljes mozgás, minden ciklusban hallható a nyelés kattanása.
 3. gyorsabb, erőteljes mozgás, több ciklust követ egy nyelés (amikor már nem spriccel a tej).
 4. finom szinte szívóerő nélküli gyors, vagy lassú mozgás, komfortszopi, nyelés szinte nincs is.

Ha mindig felkínáljuk a mellünket az egészséges babának, amikor kéri, akkor pont annyi és olyan tejet eszik, amennyire éppen szüksége van. (Nincs elvárt adag. Van, hogy 2 kortyot szeretne inni, van, hogy rendesen beebédel. Egyik nap sokat eszik, másik nap keveset.) Átlagos normál gyarapodás:

 • elsö 3-4 hónapban hetente 115-220 g,
 • negyedik hónaptól 85-140 g,
 • második félévben 45-85 g.

Mit tapasztalunk, ha eleget szopizik: Bőre rugalmas, nem ráncolható, szeme csillog, viselkedése élénk. Naponta 4-6 pisis, legalább 1 kakis (mosható) pelenkája van. Később az anyatej jobb felhasználásakor lehet, hogy hetente csak egyszer kakil majd, egészen a teljes anyatejes táplálás végéig.

Alapelv: csak az tud kijönni, ami be is ment!

Hasfájás: az első három hónapban gyakran magyarázza a sírást.
Okai lehetnek:

 1. Anya felvesz, ez megnyugtat az ordas világban.
 2. Sok elsőtej ivása (laktóz tartalma hasmenést, zöld székletet okozhat).
 3. Puffasztó hatású táplálék (anyán keresztül)
 4. Tápanyag allergia (anyán keresztül is), leggyakrabban tehéntej.

Segítség: hordozás, ringatás, összebújás minden mennyiségben, alkarunkra hasára fektetve hordozzuk. 3-4 órán belül akárhányszor kéri mindig uazt a cicit adjuk neki, kiiktajuk a gyanús ételeket, tejtermékeket étrendünkből.

Esti ordítás: a baba az egész napos élménydömping után fáradt, a szopizás megnyugtatja, (vagy nem, de más ötlete nincs, ilyenkor sír szopi közben is). A baba kb 3 hónapos korban a CSAK CICI hozzáállását felcseréli a cici, ha épp van rá időm verzióra. Szopijának hatékonysága is megnő, rövidebb idő alatt több tejhez jut. Nappal csak rövid ideig szopizik, tekeregve. Éjszaka viszont bepótolja, többször felébred és elmélyülten szopizik, ha nem körítjük a dolgot és csendben, sötétben igyekszünk lebonyolítani. Hat hónapos korától kell kínálni egyéb tápanyagokkal. Ha a szopi előtt etetjük, akkor elválasztjuk (tejmennyiség, szopizás csökken), ha a szopi után, akkor hozzátápláljuk (a baba dönti el, hogy mennyit és meddig szopizik). Az utóbbi bababarát. A babák egy része ilyenkor még nem kér mást. Várjunk nyugodtan! A vasraktárak egészséges babában 6 hónapos korig a tejből felszívódó vassal pont megfelelő vasszintet biztosítanak. Átmeneti vérszegénység a hemoglobinváltásból adódó teljesen természetes, élettani jelenség. Túlzott mértékét gyermekorvos állapíthatja meg vérvizsgálat helyes értékelése alapján.

One comment to Tudnivalók a szoptatásról

 • Anya

  Ez egy nagyon jól használható cikk,köszönjük!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*