Sokat bukik a babám

A csecsemőkori bukás általános jelenség, sok -főleg kevésbé tapasztalt- anyuka azonban megijed tőle. Az első 3 hónapban 50 % az előfordulási aránya. Van okunk tényleg félni tőle? Mikor mondhatjuk, hogy normális és mikortól kell esetleg már gyanakodni szervi bajokra is?
Általában ez a tünet az első hónapokban rosszabb, utána egyre javul és főleg a szilárd ételek bevezetésével csökken rohamosan. Ha a súlyfejlődés nem marad el, átlag heti 100 g felett alakul és más tünetek nem kísérik a bukásokat (pl. köhögés roham), akkor nincs ok aggodalomra. Ilyenkor kell követni bizonyos tanácsokat.

A tanácsok a következők:

  • Emeljük meg a baba fekhelyének fejrészét. Pl. a babaágy lábai alá egyszerű könyveket tehetünk.
  • Evés közben gyakran büfiztessük a babát, hagyjunk neki szüneteket.
  • Evés után ne tegyük le rögtön vízszintes helyzetbe a babát.
  • Nagyobb csecsemőknél a baby hordozóban való ültetés lehet eredményes étkezések után.
  • Komolyabb esetekben az orvos felírhat tápszersűrítőt, amit anyatejjel táplált babáknál kicsit nehezebben valósíthatunk meg (de ott is megoldható). Ez a bukások számát, mennyiségét csökkentheti.
  • Van egy bizonyos GOR ágy, amit nagyobb kórházak, klinikáknál lehet bérelni, de bizonyos helyekről megvásárolható is. Ez az ágy azt használja ki, hogy bizonyított, ha a babát 30 fokos dőlésszögű lejtőre helyezik hason, akkor a gyomrában lévő levegősapka felülre kerül, így a tej helyett, csak levegő jön fel, ha épp kinyílik a gyomrába vezető kiskapu.

Ha a súlyfejlődés elmarad vagy egyéb aggódalomra okot adó tünet jelentkezik, akkor szükség lehet a baba kivizsgálására. Kivizsgálás általában UH vizsgálattal történik, esetleg nyeletés röntgent végeznek, de az a ritkább eset. Ha esetleg kiderül, hogy a gyomor alsó részén lévő kiskapu a “ludas” és nem zár rendesen, akkor az bizony műteni kell, de ez nagyon rikta. A gyakoribb az, hogy a felső kiskapu nem zár megfelelően és ez a tej visszaáramlásának az oka. Ezt nevezik GOR, azaz reflux betegségnek. Gyerekeknél általában ez kinőhető dolog, de kell idő, akár 1-2 év is mire végleg kinövi a baba. Ilyenkor a már fentebb említett tanácsok megfogadásával segíthetünk sokat a helyzeten. Ami még jó tanács a sokat bukó babák anyukáinak: az újszülött, később a baba előke mindennapi kellékké válhat és így elkerülhetjük a sok lebukott ruhát és a mindennapos babaruha mosást.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*