Mit lát az újszülött?

A kicsi a születése után azonnal képes a szemkontaktusra. Születés után gyakran tapasztalják az újszülötteknél, hogy hosszan nézi az anyja arcát és csak azután alszik el. Ha a mama és a baba is jól vannak a szülést követően, akkor akár rögtön megteremthetik a belsőséges anya-gyermek kapcsolatot, mert nem csak a mama képes alaposan megnézni a csecsemő arcát, hanem a kicsi is az anyját.

Ha édesanyja a babát a karjára veszi és úgy dajkálja, akkor a kicsi arca az anyja arcától kb. 20-30 cm-re helyezkedik el, ami éppen egybeesik azzal a távolsággal, ameddig a kicsi még élesen ellát. A kicsi az arca előtt 15-30 cm-re lévő tárgyakat már jól lát, de hamarabb felfigyel a mozgó tárgyakra, mint azokra, amelyek egy helyben állnak.

A gyermek a nagy, feltűnő mintákat, az éles színeket részesíti előnyben, nem véletlenül ilyenek a baba játékok és ágy fölé függesztett baba forgók.

Az újszülött szeme egy ideig egymástól függetlenül mozog, néhány hét alatt alakul ki a koordinált mozgás. 3-4 hetes amikor először képes követni a mozgó tárgyakat a szemével és már koordinált a szemmozgás. 4-6 hetes korban már felismeri a mosolyt és ő maga is tud mosolyogni. Ahogy nő a gyermek úgy élesedik a látása, egyre távolabbra lát és egyre összetettebb dolgokat fedez fel, egyre több részletet észrevesz. Igaz, a tökéletes látás csak olyan 4 éves korra alakul ki teljesen, de mégis az 1 éves gyermek már szinte úgy lát, mint egy felnőtt. Minden jól működik már ilyenkor, csak a látásélesség finomodik 4 éves korig.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*