Milyen gyógyszerek szedhetőek szoptatás alatt?

gyógyszerDr. Novák Hunor weboldalán találtam ezt a linket és úgy gondoltam ez van olyan hasznos, hogy továbbadjam, mert ez az információ sokaknak releváns lehet. Én magam is, mind kismamaként, mind szopatató anyaként szembe találtam magam olykor azzal a problémával, hogy milyen gyógyszer vehető be. Előfordulhat komolyabb migrén, ami nem csillapítható a természetes módszerekkel, de akár egy influenza, allergia vagy egyéb komolyabb betegség is. Ilyenkor bajban vagyunk, hogy mihez nyúlhatunk és a legrosszabb az, hogy nagyon sokszor még az orvosok sem értenek egyet ezekben a kérdésekben. A gyógyszerek betegtájékoztatóján nagyon sok esetben egyszerű elővigyázatosságból annyi van feltüntetve, hogy nincsenek adatok a biztonságosságról és így inkább ne szedjük. Lássuk, mi segíthet eldönteni a kérdést, hogy az adott gyógyszer szedhető-e szoptatás alatt vagy sem.

A helyzet az, hogy folyamatosan változik az irányelv, mindig az új és friss kutatásoknak megfelelően, de a jó hír az, hogy egy angol  nyelvű oldalon bárki számára (akár számodra is), elérhető az az adatbázis, ami a legfrissebb adatok alapján ad tájékoztatást az egyes hatóanyagok biztonságosságáról szoptatás alatt.

Az oldal ezen a weboldalon keresztül érhető el: http://e-lactancia.org

A teendő csupán annyi, hogy a kereső be kell írni a gyógyszer hatóanyagát és rákeresni. Nem a gyógyszer nevét, hanem a hatóanyagot keressük a dobozon. Pl. ibuprofen, diclofenac, paracetamol stb.

Az eredmény színkóddal jelzett, ami alapján könnyen bárki értelmezheti azt. A 4 színkód a következő: zöld, sárga, narancssárga és piros. Színkódok értelmezése az alábbi módon történik:

  • zöld: nagyon alacsony kockázat, az adott hatóanyag szedhető szoptatás alatt
  • sárga: alacsony kockázat, előny-kockázat mérlegelés után valószínűleg szedhető
  • narancssárga: magas kockázat, inkább kerüljük szoptatás alatt
  • piros: nagyon magas kockázat, semmiképp ne szedjük az adott hatóanyagú gyógyszert szoptatás alatt

Remélem másnak is hasznos ez az cikk és nem csak én érzem úgy, hogy ez egy hiánypótló információ.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*