Mennyit és hogyan aludjon a csecsemő?

A “friss” anyukákat mindig aggasztja a gondolat, hogy mennyit “kéne” aludnia a csecsemőnek. A kicsik nem rendeltetésszerűen működnek, vannak nagyobb alvásigényű babák és vannak, akik kevesebbet alszanak. Ez a felnőtteknél is egyértelműen megfigyelhető.

Általánosságban az mondható el, hogy egy újszülött csecsemő a nap kb. 70%-át alussza át és ez a napi alvásidő a hónapok/évek előrehaladtával fokozatosan csökken. A ritmus is más még egy csecsemőnél, nem alakul ki egyből a nappal-éjszaka és ez is változik, ahogyan cseperedik a gyermek. Idővel kialakul a rend és többet alszik éjjel, mint nappal. Ez átlagosan 3 éves kor körül várható már stabilan.

Eleget alszik a kicsi?

Az újszülöttek sokat alszanak, de nem egyhuzamban, sok rövidebb ciklusban teszik azt és általában éjszaka sem képesek még 8-9 órákat végigaludni és ez így természetes. Ne is várjuk el ezt egy csecsemőtől. Bele kell törődnünk, hogy most nekünk szülőknek kell 100%-osan alkalmazkodni az új családtaghoz és felvenni annak ritmusát, még akkor is, ha ez igen nehéznek tűnik. Idővel alakul a kicsi és a jó irányba fog változni ez. Ha a csecsemő a nap 24 órájából legalább 12-14 órát alszik, több ciklusban, akkor biztosan nincs okunk az aggodalomra. Persze megint hangsúlyozom, hogy ezt nem biztos, hogy pont éjszaka fogja megtenni.

Hagyom sírni, úgyis elalszik…

Egy felnőtt ember sok megmozdulása, a világhoz való hozzáállása a gyökerektől ered. Ha biztos, szerető otthonban nőtt fel, bizakodó és stabil felnőtt ember válik belőle. Az ilyen gyermek számára a szülő biztos pont a világban, akire bármikor számíthat. A csecsemő, akit szülei ágyában/szobájában hagynak sírva elaludni azt tanulja meg, hogy a szülei nem mindig és minden körülmények között vannak ott. Egy újszülöttet még nem lehet elkényeztetni, nem szándékosan és tudatosan teszi a dolgokat. Egyszerűen még szüksége van az édesanyja közelségére és egy pici babánál ez még nem elkényeztetettség kérdésre. Sírni hagyni egy igazán csepp babát nagyon nem jó ötlet, mert habár rövidtávon semmilyen negatív hatása nincsen, hosszútávon csak ártunk ezzel a gyermekünknek. Később, ha nagyobb már 1-2 éves, amikor tudatosan, manipulálva próbál maga mellett tartani (ez inkább már 2 éves kor körül kezdődik), akkor kell céltudatosnak lenni és nem mindig engedni az akaratának, de egy újszülöttnél még ne próbálkozzunk ilyennel. Nála nem az akaratról van szó.

Mit tehetek, ha nem alszik jól egyedül az újszülött?

Több megoldás is van, bátran vegyük magunk mellé, ha így nyugodt a kicsi. Később lesz még időnk a saját ágyába szoktatni. Néha kérjük meg az Apukát is, hogy segítsen, hogy nehogy kimerüljünk teljesen. Ami pedig az egyik legjobb, amit ilyenkor mondani szoktak, aludjunk, akkor amikor a kicsi! A házimunka várhat, főzésben biztosan segít valaki (nagymama/testvér/barátnő), most legyünk magunknak a legfontosabbak a kicsi után! Ha nincs segítség, ételt rendelhetünk is, a takarítások számát kicsit ritkíthatjuk és máris jut idő a pihenésre és maximálisan a kicsire tudunk koncentrálni.

Álmodnak a kisbabák?

Ez még nem bizonyított, nem tudjuk pontosan, de azt igen, hogy az alvás REM fázisa még a kicsik alvásának 50%-a, míg ez egy felnőttnél alig egynegyede. A REM fázis aktívabb és az agy ilyenkor dolgozik, fejlődik. A kisbabáknak alvás közben rengeteg sok új információt kell feldolgozniuk és ezért fontos ez.

A legjobb, amit tehetünk egy újszülöttel, hagyjuk a saját ritmusában aludni, még akkor is, hogyha az a kezdetekben nem éjszakai alvásból áll. Az első pár hónap meghatározó, fontos, hogy mi alkalmazkodjunk. Nehéz, de megéri és a későbbiekben kiegyensúlyozottabb gyermekünk lesz, később könnyebben veszi fel majd a felnőttek ritmusát.

One comment to Mennyit és hogyan aludjon a csecsemő?

  • brigitta

    sziasztok Brigi vagyok
    nem tudom de az én kislányom Amanda már 1 hónapos elmúlt és ha alszik akkor bizonyára álmodik is mert ha oda nézegetek rá olyankor akkor vagy nevet vagy sír illetve össze ráncolja szemöldökét és már majd nem sír de van olyan is amikor nevet
    úgy hogy biztos hogy álmodnak a babák is mint ahogy mi

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*