Légzésfigyelő – most akkor kell vagy sem?

Sok kismama gondolkozik el, hogy tényleg kell-e a légzésfigyelő a babának, ha megszületett. Magyarországon még mindig a többség úgy gondolja, hogy így érzi biztonságban kisbabáját, ezért beszerez egyet a drága légzésfigyelők közül. Azért merem drágának nevezni, mert egy ilyen készülök ára újonnan 20 000 Ft és afelett mozog. Lássuk tényleg létszükség-e a megléte?

Először is mi is az a légzésfigyelő és egyáltalán miért találták fel?

A légzésfigyelő lapjait (ami típustól függően lehet 2 vagy 3) a baba ágyába a matrac alá kell helyezni. A lapokon érzékelő szenzorok figyelik a baba légzését. Ha az kimarad a készülék(ami a mamánál van) azonnal riaszt. Téves riasztásról akkor beszélünk, ha csak annyit történt, hogy a baba lemozdult az érzékelő lapokról és ezért nem tudta a készülék érzékelni a légzést. Még a jobb készülékeknél is előfordul egyszer, kétszer a használat során. A légzésfigyelő bevezetése a magas számú bölcsőhalál miatt következett be. Mai napig nem lehet pontosan tudni az okát, hogy miért fordul elő, de a kisbabák általában az első 6 hónap alatt vannak kitéve ennek a veszélynek. A bölcsőhalál azért következik be, mert a kisbaba légzése leáll.

És mit tegyünk, ha riaszt a készülék és nem téves a riasztás?

Légzésfigyelő beszerzése ehhez kapcsolodó tanfolyam nélkül szinte semmit nem ér. Tudnunk kell, hogyan segíthetünk az újszülött gyermekünkön, ha tényleg baj van. A készülék csak riaszt. Nem menti meg helyettünk a gyermeket. Tehát fontos, ha szeretnénk ilyen készüléket ehhez kapcsolodó tanfolyamot is végezzünk el. Budapesten a Heim Pál gyermekkórházban ez biztosan lehetséges, de utána járás után biztosan találunk egy nekünk megfelelő helyet is.

Tehát szükség van légzésfigyelő készülékre?

A válaszom: nem feltétlen. Csak Magyarországon “divat” ha kell, ha nem, fő a biztonság alapon megvenni és használni ezeket a készülékeket. Nyugati fejlettebb országokban (pl. Svájc) csak akkor használják az újdonsült anyukák, ha az orvos azt tanácsolja. Alapos gyermekorvosi vizsgálat után megállapítják a rizikó faktort, majd ez alapján dönt az orvos, hogy szükséges-e a készülék beszerzése. Egészséges kisbabáknál ilyet nem használnak. És azért lássuk be, nem is magasabb a bölcsőhalálozási szám egyik nyugati szomszédunknál sem.

Természetesen, ha valaki így érzi magát nyugodtnak és nem fogja kitörtni a frász, ha tévesen riaszt a készüléke, akkor érdemes beszerezni. Egyszeri anyagi befektetést igényel, vagy ha kölcsönözzük (ma már lehet ilyet is) akkor havi szintű kiadásról van szó. Általában a gyermek fél éves koráig használják.

2 comments to Légzésfigyelő – most akkor kell vagy sem?

 • nitta

  Én sokkal jobban éreztem magam, hogy ma már 2 éves kislányomra akkor egy légzésfigyelő örködött.

  Reply
 • dina

  😀 tehát akinek van légzésfigyelője az végezzen tanfolyamot is, akinek nincs az meg nem??? Ja igen..mert akinek van lehetősége lenne megmenteni, akinek nincs annak pedig esélytelen a dolog… Érdekes, hogy a téves riasztás 1% alatt van a készüléket tekintve. Mégis a rosszúl beállított vagy elhelyezett készülék esetén nem a szülőt hibáztatják, hanem magát a légzésfigyelőt. A 1% is csak a meghibásodott készülékekre vonatkozik. Ezt pedig a gyártó saját maga garantálja a legtöbb esetben. A gyermeknek nem kell az érzékelőlapokon feküdnie. Aki már használt és jó minőségű több lapos légzésfigyelője van az teszteléskor megtapasztalhatta, hogy ha a matrac csücskébe finoman belenyomja az ujját éppen ugyan úgy érzékeli a mozgást, mint az érzékelőlapok felett. Sok esetben nem kell a gyermeket újraéleszteni. Egy 20mp-es légzéskimaradás eseté a legtöbb esetben a hirtelen felkapott és megrázott gyermeket ki lehet billenteni ebből az állapotból. Ekkor még eszméletet nem veszít az oxigénhiány miatt. A légzésfigyelő nem mentőezköz! Pontosan arra jó amit a neve hordoz. Légzést figyel! Megteszi azt, amit egy anya nem tud akkor, ha ő is éppen alszik. SOkan úgy gondolják, hogy az együttalvás megelőzi a bajt. Arról mégsem tudnak, hogy a bölcsőhalált szenvedő gyermekek 54%-a édesanyja mellett hunyt el. (ezek csak az ,,értelmetlen bölcsőhalált” szenvedőek esete között felmért adat, tehét nem volt rizikófaktor). Arról sem tájékozódnak ezek a nők, hogy nem lehet a babát 2 felnőtt között, dohányzó vagy aznap alkoholt fogyasztó felnőtt mellett, párna,vastag vagy nehéz takaró,szöszös dolgok mellett, nem kemény matracon, vagy hason altatni. Akik így altatják gyermeküket azok most vagy gyászolnak vagy saját kis primitív világukban meg vannak győződve arról, hogy milyen jó szülők és milyen okosan tudtak spórolni a légzésfigyelőn is. ,,MERT MINEK AZ HE?”
  Annak, hogy tévesen jelezzen a készülék minimális az esélye. Ilyenkor az a személy a felelős aki nem olvasta el a használati útmutatót és nem tesztelte le a baba érkezése előtt.
  Akinek van ereje 24 órán keresztül felváltva figyelni a gyermeke lélegzetvételét legalább az első félévben annak minden elismerésem. Viszont aki nyugodtan alszik alvó babája mellett és a készüléket is azért tartja feleslegesnek, mert nem veheti meg…annak csak ennyit: KÁR HOGY B*NI INGYEN LEHET!. Egy kisbabab felelősséget jelent szellemileg és anyagilag is vállalva.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*