Jön a baba foga

Ugye minden anyuka ismeri az első hónapok gondjait, az összeszokás a babával, az első 3 hónap hasfájós éjszakái, a szoptatás kezdeti nehézségeit. Aztán amikor lecsillapszik ez a kezdeti nehéz időszak és a babánk elkezd egy kedves, mosolygós, világ iránt érdeklődő kisbaba lenni szembesülnünk kell a következő nehéz időszak okozójával: a baba fogaival, a fogzás elindulásával.

Minden baba más, de általában 6 hónapos kor körül várható az első fogak előbújása, rendszerint az alsó középső két metszőfog. Általában ezután 1 éves korig kibújik a felső két középső metszőfog is. A felső két szélső metszőfog körülbelül a baba 10 hónapos kora körül várható, de ez is változó minden babánál. Az alsó szélső metszőfogak kicsit később rendszerint 12-14 hónapos kor körül várhatóak. A baba 1,5 éves koráig előbújik az első négy zápfog, 2 éves kor körül pedig a szemfogak. Körülbelül a gyermekünk 3 éves korára fejeződik be a tejfogak kibújása, végsőként a hátsó négy zápfog jön elő.

A fogzás időszakában sajnos számítanunk kell sok idegeket próbára tevő pillanatra. Ilyenkor a babánk nyűgös, esetenként hisztis lehet. Ilyenkor gyakran nagy mértékben folyik a baba nyála, lehet még étvágytalanság és olykor még hígabb széklet is. Vannak babák akiknek még hőemelkedése is van bizonyos alkalmakkor. A fogzás sajnos babánknak fájdalmas dolog, ezért a sok nyűgös pillanat. A duzzadt, néha gyulladt fogíny gyakran okoz babánknak nagy fájdalmat és ezeken mi megpróbálhatunk enyhíteni.

Tanácsok a fogzás időszakára:

  • Egy tiszta gézdarabot tekerjünk az ujjunk köré és dörzsöljük át vele a duzzadt részeket.
  • Hűthető rágóka, amit előtte hűtőben lehűtűnk csodákra lehet képes ilyenkor.
  • A fájdalom enyhítésére vannak bizonyos kenőcsök, esetleg homeopátiás szerek is, ezeket mi is bátran kipróbálhatjuk.
  • Ha már kibújt a baba foga, rögtön el kell kezdeni a fogak tisztán tartását. Egy gézdarabbal vagy egy ujjunkra húzható baba fogkefével illik áttörölni a már előbújt fogacskákat.
Tags: 

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*