Jó-e a fürdetővödör?

fürdetővödörEgyre többen csatlakoznak, azon anyukák táborához, akik kiskád helyett a fürdetővödör mellett döntenek gyermekük fürdetéséhez. Ennek ellenére, azért még mindig sokan vannak, akik kételkednek a fürdetővödör jóságában. Vegyük szemügyre mennyire hasznos a fürdetővödör, miért kételkednek még mindig ennyien benne és mely esetekben érdemes vagy épp nem érdemes használni?

Hogyan kell használni a fürdetővödröt?

Megfelelő hőmérsékletű vízzel való feltöltés után, a babát úgymond “belelógatjuk” a vízbe, miközben a fejénél finoman megtartjuk. A többi már az ő dolga. Úszkálni, taposni, ficánkolni fog. Mi nekünk csak tartani kell. Ha megvolt a pancsolás, egy kézzel tartsuk meg a babát óvatosan hátulról a nyakánál és a másik kezünkkel tisztogassuk meg mindenhol ahol szükséges.

Miért jó a fürdetővödör?

Legfőbb előnye az, hogy a babák szeretik. Miért szeretik? Azzal magyarázzák, hogy a vödörbe “lógatás” és a teljes testfelülettel érintkező víz következményeként a baba úgy érzi magát, mint az anyaméhben. Ez pedig különösen az első hónapokban lehet fontos, amikor még amúgy is annyi újdonság van kisbabánk számára. Másik fontos dolog, hogy erősíteni tudja a lábát, izmait, ahogy tornászik a vödörben. Hisz a vízben sokkal egyszerűbb minden, olyan egyszerűnek tűnik felállni is. A baba ezt észreveszi és gyakorol a későbbi vízmentes környezetben való helyes állásra.

A fürdetővödör hátránya

A baba szempontjából konkrét hátrányról nem tudok, egyetlen, amit itt feltétlen megemlítenék, hogy egyszer találkoztam egy anyukával, aki azt mondta, hogy ő egyszer próbálta, de soha többet. Mi volt a kijelentésének oka? Elmondása alapján végig az volt az érzése, hogy a baba “kicsúszik” a kezei közül és elmerül. Ha ilyen érzéseink lennének a dologgal kapcsolatban, akkor semmiképp nem ajánlom, hiszen a fürdetés legyen élvezet, ne pedig félelmetes esemény.

Az, hogy szívesen használjuk-e a fürdetővödröt csak rajtunk áll. A baba szinte biztosan szeretni fogja, ebben nem kell kételkedni. Bár egy idő után “kinövi” és akkor át kell térni a kádas megoldásra, de addig nagyon hasznos kellék és olcsó.

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*